Η εκπαίδευση δίνει στους υπαλλήλους τη γνώση και την ικανότητα να βοηθούν την επιχείρηση να λειτουργήσει στο πιο αποτελεσματικό της επίπεδο.

Πόσο σημαντική και συνάμα απαιτητική είναι η εκπαιδευτική διαδικασία, περικλείεται μέσα στην παρακάτω φράση του Μιχαήλ Άγγελου:

«Είδα έναν άγγελο στο μάρμαρο και σκάλιζα μέχρι να τον ελευθερώσω…»!

Αποφασίζουμε να μπούμε κατευθείαν στα βαθιά και σας παρουσιάζουμε με τέσσερα απλά στάδια την βασική διαδικασία μάθησης, βάση της οποίας θα κατανοήσουμε πολλά όσο αφορά την γενικότερη στάση μας ως προς την διαχείριση του προσωπικού.

Ένας υπάλληλος περνά τέσσερα στάδια όταν μαθαίνει μια σημαντική εργασία.

ΣΤΑΔΙΟ 1

Ο υπάλληλος δεν καταλαβαίνει πλήρως την εργασία και δεν μπορεί να την εκτελέσει σύμφωνα με τα πρότυπα της επιχείρησης.

ΣΤΑΔΙΟ 2

Με λίγη εκπαίδευση ο υπάλληλος γνωρίζει και καταλαβαίνει την εργασία αλλά δεν μπορεί να την εκτελέσει σύμφωνα με τα πρότυπα του εστιατορίου

ΣΤΑΔΙΟ 3

Μετά από περισσότερη εκπαίδευση και εξάσκηση ο υπάλληλος μπορεί να εκτελεί την εργασία σύμφωνα με τα πρότυπα της επιχείρησης, αλλά θα πρέπει συνειδητά να σκέφτεται για μερικές από τις ενέργειες ώστε να τις ολοκληρώνει με επιτυχία

ΣΤΑΔΙΟ 4

Ο υπάλληλος πλέον μπορεί να εκτελεί τις εργασίες του στα πρότυπα της εταιρίας κι δεν χρειάζεται να σκέφτεται πως να πράξει την κάθε ενέργεια.

Ουσιαστικά, έχοντας πάντα στο νου μία εύρυθμη λειτουργία και μία αειφόρο ανάπτυξη της επιχείρησης, επιθυμία και επιδίωξη του προϊσταμένου, διευθυντή ή επιχειρηματία σ’ ένα κατάστημα εστίασης, θα πρέπει να είναι η πορεία των εργαζομένων μέσα στο κατάστημα να χαρακτηρίζεται από το 3ο και 4ο στάδιο που περιγράψαμε ανωτέρω.

Στην προσπάθεια λοιπόν να έχετε εκπαιδευμένο, άρα και παραγωγικό προσωπικό για την επιχείρησή σας, πως θα μπορούσατε άραγε να φτάσετε σ’ αυτό το επίπεδο;  Πως θα περιγράφαμε λοιπόν, την βασική διαδικασία εκπαίδευσης;

Πρώτο βήμα

Προετοιμάζετε τον υπάλληλο. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει την εκμάθηση νέων εργασιών ή αλλαγών.  Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να προετοιμάσετε την ομάδα των εργαζομένων της επιχείρησής σας για τον τρόπο, τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν, το είδος της εκπαίδευσης που θα λάβουν και τον χρόνο που θα διαρκέσει η εκπαίδευσή τους στις διαδικασίες και τους κανονισμούς που έχετε θεσπίσει για το εστιατόριό σας.

Δεύτερο βήμα

Παρουσιάζετε την εργασία. Επιδεικνύετε την εργασία ή τις εργασίες βήμα προς βήμα. Εξηγείτε τη διαδικασία προφορικά, τονίζοντας τα σημαντικά σημεία.  Θα πρέπει να είστε ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι όσο αφορά τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν, τον τρόπο, τις κινήσεις ή τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, τον χρόνο που θα πρέπει να επενδύσει ο εργαζόμενος για την επιτυχή ολοκλήρωση της εργασίας.  Τίποτε δεν θα πρέπει να παίρνετε σαν δεδομένο.  Παράλληλα, αναρωτηθείτε αν η στιγμή που επιλέγετε, πέρα από τον τρόπο που μόλις τον περιγράψαμε, για να μεταφέρετε συγκεκριμένη γνώση είναι η κατάλληλη.

Τρίτο βήμα

Μια δοκιμαστική εκτέλεση. Αφήνετε τον εκπαιδευόμενο να εκτελεί την εργασία ή ένα μέρος απ’ αυτή.  Εσείς θα πρέπει να είστε δίπλα του και να παρακολουθείται την πρόοδό του.  Θα πρέπει να είστε εκεί, εσείς προσωπικά ή κάποιος στενός και έμπιστος συνεργάτης σας, για να διορθώνεται, να κατευθύνεται και να επιβραβεύεται τους εργαζομένους της επιχείρησης μέχρι να αποκτήσουν την ικανότητα να εκτελούν τις ανατεθείσες εργασίες βάση των πρότυπων διαδικασιών ανά θέση εργασίας και των προτύπων απόδοσης γι’ αυτές.  Προσέξτε όμως, είναι πολύ εύκολο να βρεθείτε στη θέση όπου στην προσπάθειά σας να εκπαιδεύσετε τους ανθρώπους σας, εσείς να εκτελείται την εργασία και ο εργαζόμενος να παραμείνει ένας ανεκπαίδευτος παρατηρητής.

Τέταρτο βήμα

Παρακολούθηση. Αφήνετε τον υπάλληλο να εκτελέσει τις εργασίες του χωρίς άμεση επίβλεψη.  Επιστρέψτε στο τέλος της εργασίας και επιβραβεύστε ή ζητήστε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, δώστε κατευθύνσεις, επιστρέψτε ξανά και επιβραβεύστε για το αποτέλεσμα.

Η εκπαίδευση απαιτεί την κατοχή συγκεκριμένων χαρακτηριστικών όσο αφορά την προσωπικότητα και το προφίλ αυτού που αναλαμβάνει να παίξει τον ρόλο του εκπαιδευτή.  Αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε σίγουρα από αύριο, συνοψίζεται στις παρακάτω απλές συμβουλές, κάποιες από τις οποίες αναφέραμε περιφραστικά πιο πάνω.

ΟΚΤΩ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ

  1. Αξιοποιήστε τα λάθη αφήνοντας περιθώρια πρωτοβουλίας και δημιουργικότητας.
  2. Να εστιάζετε σε αποτελέσματα και να ελέγχετε αντίστοιχα.
  3. Να είστε σαφής όσον αφορά το τι περιμένετε από τους εργαζόμενους.
  4. Να μάθετε να αναγνωρίζετε τα θετικά έμπρακτα.
  5. Μην δημιουργείτε αμυντικότητα στους άλλους.
  6. Επικοινωνήστε διαρκώς μαζί τους ακούγοντας προσεκτικά.
  7. Περάστε ένα όραμα ώστε να εμπνέονται από αυτό.
  8. Να διατηρείτε το χιούμορ στη ζωή και στη δουλειά.

Για το κλείσιμο αυτής της επικοινωνίας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ακόμα δύο σκέψεις.

ΣΚΕΨΗ 1η: Το γεγονός ότι προσλαμβάνετε έναν εργαζόμενο με την ιδιότητα π.χ. του σερβιτόρου, του βοηθού μάγειρα ή του λαντζιέρη, δεν σημαίνει ότι αυτός είναι εκπαιδευμένος και ότι δεν χρειάζεται να επενδύσετε χρόνο στον υπάλληλό σας για να του μάθετε τις διαδικασίες και τους κανόνες που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η επιχείρηση σας.  Θυμηθείτε, το μέγεθος της επιτυχίας σας εξαρτάται από τους υπαλλήλους σας!

ΣΚΕΨΗ 2η: Μοιράστε απλόχερα ΜΠΡΑΒΟ.  Όλοι μας έχουμε κρεμασμένη στο λαιμό μας μία ταμπέλα μ’ ένα αόρατο μήνυμα που λέει «Κάνε με να νιώσω σημαντικός».  Μην φοβηθείτε πόσο μάλλον, να δείξετε στο προσωπικό σας ότι αναγνωρίζετε τις προσπάθειες που καταβάλουν.  Θυμηθείτε, ένα «ΜΠΡΑΒΟ» δεν σας κοστίζει τίποτα και κάνει αμέσως την διαφορά.