Ο έλεγχος της ποιότητας των προσφερόμενων αγαθών είναι η μέγιστη προτεραιότητα για κάθε εργαζόμενο που σερβίρει φαγητό ή ποτό σε πελάτες αντιστοίχων μονάδων όπου απασχολείται.  Είσαστε εσείς οι τελευταίοι άνθρωποι που έρχεστε σε επαφή με το έδεσμα που θα σερβιριστεί πριν τον τελικό καταναλωτή.  Εάν κάτι δεν σας φαίνεται στην σωστή του θέση ή υπάρχει κάποιο στοιχείο όπου χαλάει την εικόνα που συνήθως είχε το πιάτο ή το ρόφημα που είσαστε έτοιμοι να δώσετε στο χέρι ή να αφήσετε στο τραπέζι του πελάτη σας, απλά ΜΗΝ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΕΤΕ!   Σιγουρευτείτε ότι το περιεχόμενο του εδέσματος ή του ροφήματος που σερβίρατε είναι έτσι όπως θα έπρεπε να φαίνεται στην συσκευασία ή στα πιάτα τους.

Πριν απομακρυνθείτε από την κουζίνα ή τον μπουφέ, αυτά είναι μερικά σημεία όπου θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή:

 • Το φαγητό πρέπει να είναι ΖΕΣΤΟ. Απλά, ελέγξτε ότι το φαγητό είναι ζεστό.  Το γεγονός ότι κάτι βρίσκετε επάνω στο πάσο της κουζίνας ή μέσα σε κάποιο θερμοθάλαμο και είναι έτοιμο για να μεταφερθεί από τον σερβιτόρο στο σαλόνι ή τον ταμία – μπουφετζή στα χέρια του πελάτη, δεν σημαίνει ότι είναι ζεστό.  Εάν δεν είναι στην σωστή θερμοκρασία, ΜΗΝ ΤΟ ΠΡΟΩΘΗΣΕΤΕ !  Πείτε το στον διευθυντή, στον υποδιευθυντή, στον προϊστάμενο, στον  υπεύθυνο του καταστήματος.  ΠΟΤΕ μην φωνάζετε ή μην διαπληκτίζεστε με τον σεφ ή τον μάγειρα της ομάδας.  Πηγαίνετε κατευθείαν σε κάποιο ανώτερο.  Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε πολλά προβλήματα.
 • Καθαρά πιάτα. Πάντα να ελέγχετε ότι τα πιάτα, οι κούπες, τα ποτήρια, τα σερβίτσια, τα λινά είναι καθαρά προτού ακόμα έρθει σε επαφή με αυτά ο πελάτης σας.  Δείτε για λεκέδες, απομεινάρια φαγητού, διαύγεια στα χρώματα κ.α.
 • Σωστές μερίδες. Σιγουρευτείτε ότι το προϊόν είναι στη σωστή μερίδα.  Να είστε βέβαιοι ότι ετοιμάζεστε να σερβίρετε την παραγγελία που ΕΣΕΙΣ μεταδώσατε στην κουζίνα.  Λίγο να μην δείξετε την απαραίτητη προσοχή, αυτό αυτόματα μπορεί να σας φέρει σε μία άβολη θέση όταν πια έχετε φτάσει μπροστά στο τραπέζι ή στα χέρια του πελάτη σας.  Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση των πελατών σας και αναρωτηθείτε αν εσείς θα τρώγατε αυτό που μόλις τώρα εσείς σερβίρατε.
 • Φορτώστε εγκαίρως τα πόστα σας. Σας έχει δοθεί η εντύπωση ότι κάποιο υλικό στην κουζίνα είναι σε ασυνήθιστα μικρή ποσότητα και υπάρχει ο φόβος σε λίγο να σας τελειώσει, ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ!  Ετοιμάζεστε να σερβίρετε το τελευταίο κρύο σάντουιτς, βλέπετε ολοκάθαρα ότι τα φύλλα των λαχανικών της σαλάτας που έχετε αυτή τη στιγμή στα χέρια σας είναι μαραμένα, βοηθήστε την ομάδα σας – κάντε τους αυτή τη χάρη! – και πείτε κάτι, μιλήστε πριν ακόμα σερβιριστεί ο πελάτης σας.
 • Όταν σερβίρετε τα ποτά, βεβαιωθείτε ότι το ποτήρι είναι καθαρό, ότι είναι γεμάτο μέχρι το σωστό σημείο και ότι το στόλισμα σε κάποιο χυμό ή σε κάποιο κοκτέιλ που σερβίρεται είναι το σωστό, είναι φρεσκοκομμένο και ενισχύει την τελική εικόνα του προϊόντος.
 • Τα εδέσματα της κρύας κουζίνας είναι εξίσου σημαντικά όσο και τα εδέσματα της ζεστής. Να είστε σίγουροι ότι τα κρύα φαγητά φεύγουν από την κουζίνα ή τον μπουφέ κρύα και όχι ζεστά ούτε δροσερά, αλλά κρύα!
 • Να θυμάστε πάντα να κουβαλάτε με την παραγγελία στο τραπέζι τα απαραίτητα συνοδευτικά: για παράδειγμα ένα πιάτο μακαρόνια με σάλτσα ναπολιταίν, θα το συνοδεύει πάντα τριμμένο τυρί παρμεζάνα και πιπέρι, ένα ζουμερό χάμπεργκερ, θα πηγαίνει πάντα παρέα με κέτσαπ και μουστάρδα.
 • Ελέγξτε ξανά…με το που ξεκινήσουν να δοκιμάζουν τα φαγητά που παραγγείλανε οι πελάτες σας και βεβαιωθείτε ότι όλα είναι τέλεια στο τραπέζι τους. Μην κάνετε την ερώτηση, «Είναι όλα εντάξει;».  Τέτοιες εκφράσεις ηχούν στα αυτιά των πελατών σας ως ασήμαντες και ανούσιες.  Πείτε κάτι όπως «Είναι το φιλέτο σας ψημένο, έτσι όπως ακριβώς το ζητήσατε;»  Να είστε ακριβείς και ειλικρινής στην επαφή σας με τους πελάτες σας, δείξτε τους ότι πραγματικά θέλετε να γνωρίζετε την απάντηση στην ερώτησή σας.
 • Αν ένας πελάτης σας δεν είναι ικανοποιημένος,…ή προφανώς κάτι δεν είναι σωστό στην παραγγελία ή στο τραπέζι του, για παράδειγμα ένα ραγισμένο ποτήρι, κάποιο ξένο σώμα σε κάποιο έδεσμα, με λάθος τρόπο προετοιμασμένο ή μαγειρεμένο το φαγητό του, κ.α., ακολουθήστε τα έξης βήματα:
  1. Ζητήστε συγνώμη
  2. Μετακινήστε αμέσως οτιδήποτε είναι λάθος στο τραπέζι
  3. Φωνάξτε κάποιον υπεύθυνο. Η διεύθυνση θα ακολουθήσει τα κατάλληλα βήματα για να βεβαιωθεί ότι το πρόβλημα έχει διορθωθεί και ο πελάτης θα φύγει από το κατάστημα 100% ικανοποιημένος.

Θυμηθείτε, η εμφάνιση της εξωτερικής πρόσοψης του κτιρίου, ο τρόπος που θα χαιρετίσει ο υπεύθυνος υποδοχής (host) τους πελάτες, η καθαριότητα των τουαλετών, η εμφάνιση του προσωπικού, τα δροσιστικά ποτά που σερβίρουμε, η γεύση και η φρεσκάδα του φαγητού, είναι όλα εξίσου σημαντικά θέματα που προσδιορίζουν την ποιότητα.  Πρέπει να ελέγχουμε όλα τα σημεία μέσα στο κατάστημα για την ποιοτική και ασφαλή παραμονή των πελατών μας.