Πολλές φορές, ένα μεγάλο ποσοστό – κυμαίνεται από 30% μέχρι και 50%!- του νεοπροσλαμβανομένου προσωπικού σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, αποφασίζει να παρατήσει την εργασία του μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες της απασχόλησής του. Όπως ξέρετε, οι αλλαγές στο προσωπικό κοστίζουν στην επιχείρηση, επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία της εγκατάστασης και δυσχεραίνουν περισσότερο την ήδη επιβαρημένη με πολλές απαιτήσεις εργασία του επιχειρηματία ή του διευθυντή του καταστήματος.

Παραθέτουμε εδώ μερικούς αποδεδειγμένους τρόπους για την αποφυγή φαινομένων μαζικών αποχωρήσεων από το προσωπικό σας κατά τις δύο αυτές εβδομάδες και για την γενικότερα καλύτερη διαχείριση των νέων εργαζομένων:

  • ΠΟΤΕ μην προγραμματίζεται την πρώτη ημέρα παρουσίας ενός εργαζόμενου στην επιχείρηση Παρασκευή ή Σάββατο. Το μόνιμο προσωπικό αγωνίζεται με νύχια και με δόντια για να εξυπηρετήσει σωστά αυτές τις ημέρες στις περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης, με αποτέλεσμα να μην δίνουν την απαραίτητη προσοχή σε νέους συναδέλφους ενώ αυτοί με την σειρά τους μένουν με την εντύπωση πως κάποιος τους έχει πετάξει σ’ ένα απέραντο χάος όπου θα πρέπει να επιβιώσουν! Για κάποιους λοιπόν, αυτή η κατάσταση μεταφράζεται σε μαρτύριο από το οποίο θα πρέπει να λυτρωθούν άμεσα!
  • ΠΟΤΕ μην προγραμματίζεται την πρώτη ημέρα παρουσίας ενός εργαζομένου στην επιχείρηση στο ξεκίνημα της βάρδιας, σίγουρα όχι σε απογευματινές ή βραδινές βάρδιες! Είναι σύνηθες φαινόμενο να παρατηρείται μια γενικότερη ταραχή και αυξημένη δραστηριότητα σε παρόμοιες στιγμές. Απομονώστε τους καινούργιους εργαζόμενους και προγραμματίστε την είσοδό τους στην επιχείρηση σε κάποια στιγμή όπου θα μπορείτε να τους δώσετε την προσοχή που χρειάζονται και αξίζουν.
  • Ετοιμάστε σε ένα φύλλο χαρτί και δώστε σε κάθε νέο εργαζόμενο ένα πλάνο όπου θα περιγράφετε την περίοδο προσαρμογής τους μέσα στην επιχείρηση. Δείξτε τους ότι πραγματικά σας ενδιαφέρει η επιτυχία τους, ότι έχετε κάποιο σχέδιο για το πώς θα γνωρίσουν καλύτερα τον οργανισμό σας, πως θα εκπαιδευτούν και πως η συμβολή τους θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ομάδα σας.
  • Δώστε στους νέους εργαζόμενους καταγραμμένη την περιγραφή της θέσης εργασίας τους, κάποιο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο και μία γραπτή αναφορά στις πολιτικές προσωπικού που έχει θεσπίσει η επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι θέλουν να ξέρουν ότι το καινούργιο τους εργασιακό περιβάλλον είναι οργανωμένο και οι άνθρωποι που θα συναντήσουν γνωρίζουν τι ακριβώς κάνουν. Μην τους δίνεται άσχημες εντυπώσεις με το να φαίνεστε ανοργάνωτοι και ερασιτέχνες σε αυτό τον τομέα.
  • Σαν ιδιοκτήτες ή διευθυντές που είστε, μην παραλείπεται ποτέ να ακολουθείται προσωπικά την πορεία των νέων σας εργαζομένων. Η προσοχή και η ενίσχυσή σας στην διάρκεια των πρώτων εβδομάδων είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για την ισχυροποίηση των δομών του οργανισμού σας. Με άλλα λόγια σημαίνει ότι ΝΟΙΑΖΕΣΤΕ.

Πάντα να θυμάστε ότι τα πρώτα συναρπαστικά λεπτά σε μία νέα θέση εργασίας, ποτέ δεν θα ξαναέρθουν. Χρησιμοποιήστε αυτή την αρχή προς όφελός σας για την δημιουργία ενός συστήματος που θα υποδέχεται και θα φροντίζει το προσωπικό σας. Έτσι, θα καταφέρετε να κρατήσετε πολύ περισσότερο τους ανθρώπους σας και να δημιουργήσετε μία πιο αρμονικά δεμένη, άκρως παραγωγική ομάδα.